Assalamalaikum..
Semalam saya
ada share menu berbuka kan.. Alaa, menu kita x gempak pun macam orang lain..
Janji ada pun dah okay..
Saya kalau
berbuka lauk masak sendiri, kalau nak makan mee ke, nasi goreng ke, buat
sendiri.. Setakat kuih je la beli nya.. Xkan nak buat kalau makan nya 3-4 ketul
kan..
So semalam
saya ada share menu berbuka 2-3 hari lepas. Ayam perap bergandingan dengan nasi
goreng.. Bajet dah sedap sangat lettew..
Haha..
Janji perut
cik abg kenyang ye..
Ni ayam perap
resepi mak saya selalu buat tuk makan nasi ayam.. Saya kehabisan idea nak
masak. So try buat ayam perap ni..
Insyaallah,
ikut tekak saya sedap je.. Ratah gitu pun sedap tau..
Bahan-bahannya
:
Ayam
(sebaiknya yang ada kulit la)
Bawang putih
Halia
Kicap pekat
(saya guna kicap biasa je)
Sos tiram
Garam
Cara-caranya
:
Bersihkan
ayam dan ketepikan.
Tumbuk bawang
putih & halia.
Campurkan
semua bahan tadi dah lumurkan pada ayam.
Perap la
dalam 3-4 jam kalau nak sedap.
Saya perap
1hari. Excited buat awal. Pastu malas nak goreng. Hihi.. Simpan dalam petiais
dulu..
So, selamat
mencuba yerk.. :)
rasa mcm nk buat je.aym ada tp bukan kepak.ingt nak buat tandoori. hihi..
ReplyDeletethanks mimie berkongsi.. .simple mcm ni snng nk ikut
Buat je ciksu.. Mudah kan resepi dia.. Bahan xbnyk guna pun.. Welcome.. ;)
DeleteRajinnya masak. Apa pun salam ramadhan. =D
ReplyDeleteZH Blogger
sedapnya.. :)
ReplyDeleteAssalsmualaikum mimie, sheila suka gak perap ayam.. lagi2 dimakan dengan nasi putih panas-panas. perghhh bertakung air liur. ahhahaha *sorry*
ReplyDeleteWah.. Sedap tu ..
ReplyDeleteSedap tu.. leh buat untuk berbuka
ReplyDeleteSedap tu... senang pun senangkan..
ReplyDeletesenang aje...akak de gak buat tp perap sekejap n xguna halia pun..lpas nih leh try guna halia lak
ReplyDeleteAkak pn kalau perap ayam guna bahan mcm mimie jugak... =D
ReplyDeletemcm nasi ayam.hehehe..
ReplyDelete